ОБЩЕСТВО ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ ПЛОВДИВ


 
ИндексИндекс  Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори  ТърсенеТърсене  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ПотребителиПотребители  Потребителски групиПотребителски групи  Вход  

Share
 

 Форумни правила и етикет.

Go down 
АвторСъобщение
Admin
Admin


Брой мнения : 19
Registration date : 21.10.2006

Форумни правила и етикет. Empty
ПисанеЗаглавие: Форумни правила и етикет.   Форумни правила и етикет. Icon_minitimeНед Окт 29, 2006 6:47 am

В края на 19 век философът Ницше е написал: “Лудостта е рядко срещано явление сред индивидите, но правило за тълпите.” Интересно какво би казал Ницше за форумите и лудостта, обзела някои от участниците в тях. И докато размишляваме по темата, нека да нахвърлим някои основни правила за ползването на форума, за да не се превръща той в бойно поле.
Говорейки за форумен етикет, имаме пред вид сбор от приети от интернет общността препоръчителни правила, които трябва да спазваме, когато общуваме в мрежата. В общи линии във виртуалното пространство трябва да се придържаме към правилата, от които се водим в реалния живот. Не е прието например, да нагрубяваме някого, само защото той има различна гледна точка по даден въпрос. В същото време етикетът във форумите има своята специфика. Общностите, които се формират чрез Интернет в дискусионните групи/форуми, разработват правила на поведение, наричани по генеричен начин “нетикет”. Тяхното неспазване може да има за резултат изключване от дадена общност на ползвател, който ги е нарушил, въпреки че тези правила могат да бъдат и неписани. Нетикет задължава общо казано ползвателите на Интернет да спазват мярка в изразяването на идеи - както по форма, така и по съдържание - като им предписва правила като учтивост, уважение към другия, като крайната цел е хармоничното използване на възможностите на комуникацията, разрешени от Интернет, без да се претоварва мрежата, нито да се пречи на нейните ползватели. Именно затова ще си позволя да публикувам извлечения от безбройните документи на тази тема в световната мрежа.

Основни правила на нетикета

* Никога не забравяйте, че отсреща комуникирате с човек, когото можете да нараните емоционално.
* Казвайте само онова, което бихте казали лице в лице с човека.
* Не нападайте писмено (flaming). Ако все пак се случи, предупреждавайте.
* Бъдете етични.
* Естествено е да мислите, че това, което правите в момента, е най-важното нещо на света, но не очаквайте другите да се съгласят с това!
* Давайте описателни заглавия на създадените от вас теми. Заглавия като "Помощ", "Въпрос", "Някой може ли да ми каже" не носят информация за съдържанието на темата и са дразнещи.
* Уважавайте принципа на анонимността. Да се задават публично въпроси за възрастта, истинското име, координати и т.н, се смята най-малкото за нетактично, тъй като всеки съобщава за себе си толкова, колкото прецени. Не ровете в личните данни на форумниците, не ги използвайте за злоумишлени изказвания! Много мислете преди да публикувате лични данни за себе си и никога не публикувайте чужди без изричното съгласие на съответната личност. Ако желанието да преминете на друго ниво на общуване е двустранно, преминете на лични съобщения, ICQ или e-mail.
* Съблюдавайте тематиката на форума, в който се намирате. Ако отваряте тема извън тази тематика, маркирайте с off-topic в заглавието. Ако ваша тема не получи отговор или само разбуни духовете, значи тя не е за този форум.
* Бъдете консервативни към това, което изпращате и либерални към това, което получавате. Не изпращайте гневни писма до този или онзи, дори ако сте провокирани да го направите. От друга страна не се изненадвайте ако получавате такива и бъдете благоразумни да не им отговаряте.
* Помнете, че реципиентът на постинга е човешко същество, чиято култура, език и хумор са различни от вашите. Много внимавайте със сарказма. Много внимателно използвайте хумор и сарказъм, в писмената реч когато не се вижда изражението на лицето ви, те са трудно разбираеми. За да подскажете тона, с който говорите, използвайте емотикони, но не прекалявайте с тях. Не си мислете, че двайсет смайлита ще направят съобщението ви по-весело само по себе си. Избягвайте да се заигравате със шрифтовете, особено силно удебелени, с неподходящ цвят или курсивни.
* Никога не използвайте само ГЛАВНИ БУКВИ когато пишете, това се възприема като КРЕЩЕНЕ и е изключително дразнещо. Текст, съставен от малки и главни букви, е най-лесно четлив и годен за правилно възприемане. Използвайте кирилица или ако нямате инсталирана кирилица използвайте програмата Credor.
* Не включвайте в съобщенията си големи изображения, на някои компютри те могат да отнемат много време, докато се заредят.
* Избягвайте да пишете нерегистрирани, особено критични съобщения.
* Не използвайте форума за откровени реклами.
* Опитайте се да не питате безсмислени и глупави неща на публични места (Интернет е публично място!). * Не пишете провокативни съобщения, в които нямате какво да кажете, а само целите да разпалите страстите. Не приемайте провокацията на подобни съобщения и не им отговаряйте, най-добрата тактика е игнориране. Изчакайте една нощ преди да отговаряте емоционално на писма/постинги. Няма да сбъркате!
* Когато пишете съобщение в отговор на друго, е добре да въведете останалите в контекста чрез цитат. Но не цитирайте целия оригинал, вашият текст като правило трябва да е повече. Изключително лош стил е да цитирате дълго съобщение, след което да завършите гордо с "Много точно казано!", "Съгласен съм", "Точно така"...
* Не пишете съобщения само за да посочите правописните, пунктуационни или стилистични грешки на някого. Това не е публична формална медия, а междуличностна комуникация, в която неформалността е норма. Помнете, че във форума може да има хора с различни от вашите възраст, култура и образование, хора с дислексия или просто разсеяни хора. Ако непременно трябва да изкоментирате, направете го в лично съобщение.
* Използвайте символи за ударение и подчертаване. Това *е* което имам _предвид_.
* По възможност, използвайте символи за да обозначите вашия тон.
* Бъдете кратки, но не и прекалено сбити. когато отговаряте на писма, включвайте достатъчно от оригинала за да бъде разбран отговорът ви, но не повече (т.е. излишното се изтрива – прекрасна функция на Quote. Изключително невъзпитано е просто да отговорите на съобщението като приложите цялото предишно писмо.
* Ако включвате сигнатура (подпис) в постингите/писмата си, старайте се тя да не е по-дълга от 4 реда.
* Където е уместно, използвайте лична кореспонденция.
* Ако не сте съгласни с това, което се развива като дейност/дискусия на дадено място, оттеглете се, вместо да изразявате шумно неодобрението си. Не влизайте в лични конфликти. Не обиждайте събеседниците си, не използвайте квалификации и груби изрази. Ако положението е толкова нетърпимо, заменете нецензурните изрази с многоточия или ***. Ако сте в несъгласие с някого, използвайте лично съобщение или e-mail, за да изясните отношенията си, не го правете публично. Но: не засипвайте хората с лични съобщения и не им натрапвайте общуването си.
* Проверявайте съобщенията си за правописни и граматически грешки преди публикуване.
* Знайте за какво говорите и бъдете смислени.
* Не нападайте (flame). Спорете аргументирано.
* Опитвайте се да помагате на другите.
* Когато членове на групова дискусия/форум помогнат на вас чрез лична кореспонденция, обобщете резултатите и ги пуснете във форума – в съответната тема.
* Старайте се да не отговаряйте на лични нападки (flames) ! (Предоставете възможност на модератора да се намеси и направи това, което се очаква от него!).
* Не критикувайте правописа на околните (доколкото е възможно или ако го правите бъдете по-въздържани).
* Извинете се, ако сте flame-нали някого.
Не четете чужда лична кореспонденция. Не си позволявайте да публикувате лична кореспонденция, водена с член на форума, без да сте получили предварителното му съгласие и одобрение да направите това.
Не забравяйте, че всеки е бил новак някога.
* Не публикувайте информация, чието разпространение противоречи на националното или международно законодателство. Не публикувайте информация, защитена с авторско или друго право без разрешение от собственика на правата.

Ползвателят (форумникът) се изразява свободно по Интернет. Той носи отговорност за поведението си. Модераторът напомня, че тъй като данните, които циркулират по Интернет, могат да бъдат регламентирани по отношение на използването им или закриляни от правото на собственост или авторското право, то всеки форумник е отговорен за своето собствено използване на тези данни.
Намесата на модератора има ролята на “успокоител”, чиято задача е да следи тона на дискусиите, като всеки от изказващите се е отговорен за онова, което казва. Модераторът ще бъде особено щастлив, ако не му се налага да се намесва често като такъв, той е един от вас и би искал свободно да участва във вашите дискусии само като редови ползвател на интернет и на този сайт!

Изготвено по материали, публикувани в Интернет.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://paws.editboard.com
 
Форумни правила и етикет.
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
ОБЩЕСТВО ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ ПЛОВДИВ :: За всички форумници :: Общ форум-
Идете на: